Rätt lurar för frilansare och digitala nomader

För att kunna koncentrera sig lyssnar över 61% på musik medans de jobbar

-Dr Anneli Haake.

På Decibel jobbar vi nästan alltid från våra bärbara datorer. Vi är även ofta på resande fot mellan olika möten och ibland passar någon av oss på att sköta delar av arbetet på ett pendeltåg. Den mesta tiden spenderar vi dock bland andra entusiaster på coworking-ställen.

Vi förstår att de som jobbar med datorn som arbetsredskap i kontorslandskap, på resande fot eller i mer på ett fik -är ett par bra lurar ett måste. Nedan ger vi en del tips på vad du bör tänka på när du väljer hörlurar men det finns även andra saker att tänka på. Speciellt om du jobbar som frilansare i en större stad som Stockholm.

Öppet kontorslandskap och fik

Den vanligaste situationen för oss som arbetar mycket med datorer är det öppna kontorslandskapet. För denna kategori av rekommenderade hörlurar slänger vi även in fik och cafeer som ofta är arbetsplatsen för en digital nomad.

För denna miljö är det hörlurar med ”noise cancelling” och brusreducering-funktioner som gäller. Det betyder att hörlurarna har högtalare på utsidan som registrerar oönskat ljud. Sedan skickar lurarna ut frekvenser av ljud mot örat som slår ut det störande ljudet och användaren upplever tystnad. Detta är en otrolig lyx. Ett varningens ord -när du väl börjat använda hörlurar med denna funktion blir det otroligt svårt att byta tillbaka till vanliga lurar.

Undvik helomslutande lurar om du bär glasögon.

Var kräsen med vart du väljer att spendera din arbetstid. En stökig arbetsplats kan vara rent skadligt för hälsan och det är väl värt att tänka igenom arbetsmiljön en extra gång innan du startar dator. Vi på Decibel använder oss ofta av coworking-lounger hos kontorsplats stockholm eftersom det är lugnt, ingår gratis kaffe och är öppet dygnet runt.

På resande fot

Nu blir det lite klurigare att ge råd. Det beror nämligen på huruvida det är en lång eller kortare resa vi pratar om. Låt oss börja med kortare resor, typ pendelresor in till centrum.

I detta fall rekommenderar vi sladdlösa in-ear-lurar med fokus på bra ljud för den sorts musik du tycker om att lyssna på. Mycket bas för dig som lyssnar på pop, hip-hop, R&B eller liknande. Lurarna skall ha bra mellanregister ifall du lyssnar på rock eller annan instrumental musik.

Det skall vara sladdlöst eftersom vi hatar att fastna i väskor, knappar, remmar och annat så mobilen flyger i marken -igen! Funktionen ”noise cancelling” blir nu mindre viktig eftersom du redan är beredd på att bli störd samt troligen inte kommer påbörja en viktigare arbetsuppgift medans du pendlar.

För längre sträckor är det dock bättre med sladd. Det är ju inte alls kul att få slut på batteri mitt på resan. Nu är det även bättre med hörlurar som har brusreducerings-funktioner. Kvaliteten på ljudet blir här viktigare eftersom du kommer använda dem under längre tid.

Testa lurarna i butik och var noggrann. Bara du vet vad som fungerar för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *