Olika typer av hörlurar

Det finns olika typer av hörlurar för olika behov, och den som ska köpa lurar måste först fundera över vad han eller hon behöver. Ska man bara lyssna på musik, eller ska man spela dataspel? Den som måste prata i luren behöver ett så kallat headset, med inbyggd mikrofon. Om man ska prata i bullriga miljöer så ställer det högre krav på headsetet än om det är tyst och ljuddämpat där man befinner sig. Den som spelar kanske ofta skriker högt i headsetet, och då måste man se till att mikrofonen fortfarande fångar upp och återger ljudet på ett bra sätt. Om man måste prata tyst, t. ex. för att man är i en öppen kontorsmiljö eller har små barn som ska sova, vill man att mikrofonen även fångar och återger låga ljudnivåer.

När man bestämt sig för om man behöver mikrofon, måste man fundera över hur hörlurarna ska sitta på örat. De kan sitta i örat, på örat, runt örat eller till och med vara ljuddämpande. De som sitter i örat kallas också in-ear eller hörsnäckor. De tar väldigt lite plats, är ofta rätt billiga, men går också sönder lätt eftersom de är så små. De har olika utformning, och det är viktigt att hitta en utformning som passar ens öra. Man kan till och med beställa hörsnäckor som är gjutna efter ens eget öras form.

De hörlurar som sitter på örat kallas för on-ear. De vilar lätt på örats utsida, och medger att man samtidigt hör omgivningens ljud. De är mer stadig än in-ear-lurar, men tar lite mer plats. Around-ear-lurar omsluter örat, och gör att bäraren kan gå helt in i upplevelsen. De finns också ljuddämpade, för den som arbetar i bullriga miljöer. Hörlurar kopplas ihop med datorn eller mobilen med tråd eller trådlöst. Tråden är snabbare, driftsäkrare och drar mindre energi, medan den trådlösa innebär mer frihet för bäraren.

Rendly