Tips när du är ljud- och ljuskänslig

Man kan vara ljud- och ljuskänslig vilket kan orsaka problem i vardagen. Ljudkänslighet är ofta vanligare än att vara ljuskänslig, och ofta uppstår överkänsligheten mot ljud på grund av en skada efter buller eller höga toner. Ljudkänslighet kan uppstå i form av tinnitus eller helt enkelt att du är väldigt känslig mot ljud i allmänhet. Är du istället ljuskänslig är det viktigt att arbeta med bra ljus omkring dig, att kunna dimra din belysning och att ha bra industriarmaturer om du jobbar på en arbetsplats som kräver sådana.

Så är det att vara ljuskänslig

När du är ljuskänslig kan flimret från olika ljusrör och lampor ge dig huvudvärk eller få dig att känna dig yr. Vanligtvis är bra industriarmaturer fria från det här flimret men ibland kan det trots allt uppstå. Det finns då flera tips du kan ta del av om du tycker att belysning kan vara svårt att vistas runt. Något som du kan göra är att ha flera mindre ljuskällor i ett rum, hemma eller på kontoret. Då kan du släcka flera och enbart ha en av ljuskällorna tända så du slipper det kraftiga ljuset. Det är också bra att ha dimmer, speciellt till den stora belysningen som taklampor och allmänbelysningen.

Leta efter högkvalitativa industriarmaturer på Light of Sweden och gör din arbetsplats mera ljusvänlig för känsliga personer.

Så är det att vara ljudkänslig

Är du ljudkänslig kan du uppfatta även vanliga och rätt låga ljud som störande. Det kan vara så allvarligt att du störs av att någon knäcker ett ägg för att skala, eller att någon drar upp eller ner sin dragkedja. Att sova med ljud är fullständigt otänkbart så öronproppar är nog en bra idé att köpa om du vill sova bättre.

Om du märker att du är ljudkänslig är det bra om du undersöker det hos en öron/näsa/hals-läkare för att se så du inte har några grövre problem med dina öron.

Tala med din arbetsgivare om du är överkänslig

Enligt Arbetsmiljöverket ska alla anställda ha rätt till en bekväm och trygg arbetsplats varje dag. Det ska inte spela någon roll. vad du arbetar med utan du ska alltid känna dig säker och trygg. Detsamma gäller ergonomin samt eventuell överkänslighet mot något – som till exempel ljud eller ljus. Prata med din chef eller arbetsgivare och berätta att du mår dåligt eller att du får svårt att arbeta under vissa omständigheter, som när ljuset är extremt starkt eller om bullernivån är hög. Din arbetsgivare är då skyldig att underlätta för dig under arbetsdagen.

Kanske du kan sitta på ett annat kontor med bättre belysning för dig eller få ett ljudisolerat rum där ingen annan springer och stör dig när du jobbar. Det finns också en del hjälpmedel du kan använda själv på fritiden för att underlätta för dig själv. Ibland har ljud- och ljuskänslighet helt enkelt att göra med stress och då kan kognitiv terapi kanske hjälpa dig så du hittar tillbaka till en normal vardag igen.

Rendly