Ljud och hörlurar med mera

Ljud har alla som inte är döva sedan födseln en naturlig relation till. Vi använder ljud för att orientera oss (främst efter hur nära ett föremål vi är) och för att särskilja exempelvis människors unika röster för att identifiera och bekanta oss med varandra. Ljud är inte heller en mänsklig uppfattning utan kan även avlyssnas av väldigt många andra organismer på vår jord.

Ljudvågor

Ljud är trycksvävningar i ett medium (exempelvis luft) som breder ut sig i vågor. Det vi uppfattar som ljud är de frekvenser som är i intervallet 20 – 20 000 Hz. Ju högre frekvens desto tätare kommer vågtopparna, vilket gör att ljudet är högfrekvent. Ljudet är lågfrekvent när vågtopparna inträffar mer sällan.

Om man inte vill vänta på nästa lön så kan man med fördel vända sig till just samla lån nu och på så sätt få tillgång till de pengar som krävs för ljud i världsklass just nu.

Var kan man höra ljud?

Frågan är inte så enkel som den kan tyckas när det gäller att besvara den. Fenomenet

ljudvågor är mekaniska vågor som överförs från en gas, vätska eller ett fast ämne. Eftersom ljud helt och håller är beroende av att färdas i atmosfär kan man inte höra ljud i rymden. Ljusvågor däremot har inte detta problem då de enkelt kan färdas flera ljusår utan problem i vakuum. Den som fortfarande tvivlar kan gå ut en stjärnklar natt och bevaka stjärnorna.

Ljud kan också höras under vatten, men väldigt dämpat för oss människor. Det är främst sjölevande organismer som har hörselsinnen anpassade för att höra ljud i vatten. Olika organismer är vidare inställa för vissa frekvenser. Det är därför vi människor inte kan uppfatta hundpipor som är anpassade för hundars hörselsinnen och ljudregister.

Hörlurar

Hörlurar använder vi när vi vill lyssna på musik eller videor som ingen annan ska höra eller för att man inte vill störa sin omgivning. Det finns olika typer av hörlurar anpassade för olika ändamål. Det vanligaste idag är fortfarande att ha hörlurar kopplade med sladd som trycks in i exempelvis mobilen. Något som kommer mer och mer är in-ear-hörlurar som är trådlösa och är kopplade till enheten med bluetooth eller annan teknik som passar bra för ändamålet.

Hörlurar finns i alla möjliga prisklasser men i regel behöver man inte betala mer än några hundralappar för att få tillfredsställande ljud som räcker länge.

Dövas hjälpmedel

För dem som inte har ljud att tillgå på grund av hörselnedsättning eller dövhet så finns en rad hjälpmedel att använda sig av. Hörselapparater är vanliga och är idag diskreta. Vidare kan man använda sig av hund, käpp, eller att klicka sig fram likt en sonar som avsöker hinder i vägen. Det finns dokumentärer om folk som använder sonarteknik.

Rendly