Lyxiga hörlurar

Hörlurar är en ljudutrustning bestående av ett par mindre högtalarelement som placeras antingen precis ovanpå öronen eller inuti hörselgången, beroende på hur hörlurarna är designade.

Idag finns det hörlurar som passar alla plånböcker och alla från den fattige studenten till den ensamstående mamman kan köpa sig hörlurar av mer eller mindre bra modeller och ljudkvalitet. Men för de som inte nöjer sig med “lagom” – finns det även riktigt högkvalitativa och prisvärda hörlurar, exempelvis de på Nordicbox.se som kan imponera på vänner och kollegor. Är man fortfarande inte nöjd finns även toppskiktet av hörlurar som ligger utanför ramen av den genomsnittliga månadslönen.

Dynamiska eller elektrostatiska hörlurar

Det finns i grund och botten två typer av högtalarelement för alla typer av högtalare, vilket även inkluderar hörlurar: det är de dynamiska och elektrostatiska högtalarelementen. Den senare typen är inte lika vanlig och används i de mer exklusiva och dyra hörlurarna.

Elektrostatiska hörlurar drivs av speciella förstärkare som behövs för att ge tillräckligt hög spänning. Det kommer med fördelen att elektrostatiska hörlurar har en hög upplösning och rent ljud.

Dynamiska högtalarelement

Dynamiska högtalarelement är den teknik som är vanligast och billigare i jämförelse med de elektrostatiska och är lättast att driva. Det vanligaste är envägstypen vad gäller högtalarelementets frekvensområde. Det finns dock även dubbla högtalarelementen och tillsammans med senaste ljudtekniken gör det att ljudkvaliteten i jämförelse med elektrostatiska hörlurar näst intill blir försumbart.

Varianter av hörlurar

Det finns flera olika varianter av hörlurar, varav den billigaste och enklaste typen bara är en minihögtalare gömt i ett plastchassi som sedan placeras i innerörat. Däremot den öppna designen låter ljudet flöda genom både det yttre såväl som det inre örat och ger därmed ett mer naturligt ljud. Audiobone är hörlurar som överför ljudet via skallbenet istället för via trumhinnan vilket är perfekt för hörselskadade, vilka kan höra ljudet perfekt. Trådlösa hörlurar fungerar för alla dessa tekniker – skillnaden är hur överföringen av ljudet når fram till lurarna och vilken teknik som används såsom infraröd, FM-radio eller bluetooth.

Sluten design

Fördelen med den slutna designen är att den återger god ljudisolering och alltså hindrar kringljud från att höras. En nackdel är dock att ljudet inte blir öppet. Med sluten design sitter alltså hörsnäckorna i innerörat.

Öppen och halvöppen design

Den öppna designen släpper in ljud både utåt och mot örat. Högtalarelementen sitter då strax utanför örat. Dessa hörlurar ger vanligtvis en mer naturlig ljudåtergivning eftersom ytterörat också påverkas. Däremot den halvöppna varianten sitter tätare sluten runt ytterörat och har en öppen kåpa utåt. Den har tack vare sin dyna en bra basåtergivning och den öppna kåpan som återger ett luftigt och öppet ljud.

Hörlurar i toppklass

Sannheisers Orpheus: är ett par elektrostatiska hörlurar som kostar närmare en halv miljon kronor. De måste användas ihop med den bästa tekniken för att matcha hörlurarnas ljudkvalitet.

Happy plugs: Hörlurar täckta av 18 karats guld och med en prislapp på närmare 100 000 kronor.

HiFiMAN Susvara: En toppmodell med avancerat magnetsystem med minsta möjliga distorsion. Priset: 65 000 kr.

Focal Utopia: Hörlurarna som kostar knappt 50 000 kronor och levererar naturligt och rent ljud i världsklass!

Rendly